YEREL BİLGİ

Konumu
Kuzeyde Madra Dağları, güneyde Kuşadası Körfezi, batıda Çeşme Yarımadası'nın Tekne Burnu, doğuda ise Aydın, Manisa il sınırları ile çevrilmiş İzmir, batıda kendi adıyla anılan körfezle kucaklaşır. İlin kuzey-güney doğrultusundaki uzunluğu yaklaşık olarak 200 km, doğu-batı doğrultusundaki genişliği ise 180 km'dir. Yüzölçümü 12.012 km2'dir. Türkiye'nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, çağdaş, gelişmiş, aynı zamanda bir ticaret merkezidir. 
Nüfusu
TÜİK 2018 yılı verilerine göre İzmir'in toplam nüfusu 4.320.519'dur. Nüfusun 2.152.585'i erkek, 2.167.934'ü kadındır.
İklimi
Akdeniz iklim kuşağında kalan İzmir’de yazlar kurak ve sıcak kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. Dağların denize dik uzanması ve ovaların İç Batı Anadolu eşiğine kadar sokulması denizel etkilerin iç kesimlere kadar yayılmasına olanak vermektedir. İzmir’de yıllık ortalama sıcaklık 16-17oC arasında değişmektedir. İzmir’de ölçülen uç değerler göz önüne alındığında, sıcaklığın maksimum 45.1oC ile minimum -13oC arasında değiştiği görülür.
Bitki Örtüsü
İzmir bitki örtüsü yönünden Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Akdeniz bitkilerinin her türü bulunmaktadır. Yüzyıllar boyu aşırı otlatma, yangın ve tarla açma nedenleriyle ormanların ortadan kalktığı yerlerde, maki florası kendini göstermektedir. Maki florasına ardıç, pırnal, kermes meşesi, yabani zeytin, çitlembik, sakız, akçakesme, tesbih, katırtırnağı, gibi kuraklığa dayanıklı ağaççıklar girer. Makilik alanlar, denizden 600 m. yüksekliğe kadar çıkmaktadır. Dağlık kesimlerin büyük kısmı ormanlıktır. Ormanlar il içerisinde 431.786 hektar bir alanı kaplar. Ormanların kapladığı alan, il arazisinin %41'idir. Denizden 600 m. yüksekliğe kadar kızılçam, daha yukarılarda karaçam ormanları vardır. Bergama'nın Kozak, Cumaovası'nın Güner, Torbalı'nın Helvacı Köyü çevresinde doğal olarak yetişmiş fıstıkçamı ormanları bulunur. Toprağı elverişli, kuytu ve nemli dere yataklarında çınar, kestane, dişbudak, söğüt, kavak, akçaağaç, karaağaç ve kızılcık gibi yapraklı ağaçlar yayılış gösterir. Palamut meşesi de ilimiz ormanlarının karakteristik ağaçlarından birisidir.
Telefonla arama 
Türkiye’nin uluslararası arama kodu 90 dır. İzmir için 232, Ankara 312, İstanbul 212-216, Bursa-224 tür.
Ulusal arama -0 + şehir kodu + telefon numarası 
Uluslararası arama -00 + ülke kodu + şehir kodu + telefon numarası

Cep Telefonları
Türkiye’deki ana GSM operatörleri Turkcell, Vodafone ve Avea'dır. Eğer telefonunuz uluslararası kullanıma açıksa Türkiye’de cep telefonunuzu kullanabilirsiniz. 
Para
Para  birimi  Türk  Lirasıdır (TL). Yabancı  para  birimini  havaalanında  veya  otelinizde  çevirebilirsiniz.  Yerel bankalar  Pazartesi–Cuma  08:30-17:00 saatleri arasında  açıktır. Aynı  zamanda  şehir  içinde  08:00-20:00 saatleri  arasında  açık  olan  özel  döviz  büroları da  bulunmaktadır.
Kredi Kartları
Tüm ana kredi kartları (visa, mastercard) Türkiye’deki restaurantlar, oteller ve dükkanlarda geçerlidir.
Zaman 
Türkiye Doğu Avrupa Zamanındadır. Doğu Avrupa standart zamanı (EET) Greenwich zamanına göre 2 saat öndedir (GMT+2).


Ulaşım
İzmir Toplu Ulaşım Haritası
İzmir’de metro, banliyö tren, tranvay, halk otobüsü ve feribot seferleri ile kolayca seyahat edebilir, tüm toplu taşıma hizmetlerinden “Kullan-At (Bilet 35) Tipi Temassız Akıllı Bilet” ile yararlanabilirsiniz.

Adnan Menderes Havalimanı'ndan Şehre Ulaşım: 
• Belediye otobüsü ile;
200 numaralı hat güzergâhı; Mavişehir semti
202 numaralı hat güzergâhı; Alsancak semti Cumhuriyet Meydanı
204 numaralı hat güzergâhı; İzotaş (Bornova Metro-Otogar)

• Havaş servisleri ile; 
Havalimanı'ndan Alsancak, Karşıyaka ve Mavişehir

• Havalimanında yer alan çeşitli firmalardan araç kiralanabilmektedir.

• Taksi ücretleri İzmir’de başlangıç fiyatının üzerine km fiyatı eklenmesiyle hesaplanmaktadır.
Açılış ücreti: 3.90 

Kilometre ücreti: 3.70